5 Nederlandse lekkernijen die onbekend zijn in het buitenland

Terug naar overzicht

5 Nederlandse lekkernijen die onbekend zijn in het buitenland

Welke vind jij lekker?

Bitterballen bestellen terwijl je met een drankje op het terras zit, oliebollen eten met het gezin tijdens oud en nieuw, en smullen van de eerste Hollandse Nieuwe haring van het seizoen. Voor ons Nederlanders klinkt dit als iets volkomen normaals, maar buitenlanders kijken hier toch vreemd van op. Welke typische lekkernijen vinden zij nou eigenlijk vreemd?

  • Bitterballen

Bitterballen zijn geliefde hapjes wanneer je op het terras zit en geniet van een borrel. Dit tussendoortje wordt ook in het buitenland gewaardeerd. Maar wat buitenlanders (en ook veel Nederlanders) niet begrijpen, is waar de naam bitterbal vandaan komt. Vroeger werd de bitterbal gegeten bij een bittertje, een sterk alcoholisch kruidendrankje. Nu weten ze ook waarom het zo heet!

  • Stamppot

Wij Nederlanders zijn dol op stamppot, vooral als het weer koud is. Maar voor mensen uit het buitenland is stamppot totaal onbegrijpelijk. Waarom? Zij vinden de manier waarop wij stamppot maken onverklaarbaar. We koken aardappelen, groenten en bakken een stukje vlees. Dat vinden ze nog niet eens zo vreemd. Maar dat we daarna alles door elkaar stampen tot één grote massa, dat vinden ze opmerkelijk. En als we er dan uiteindelijk ook nog een kuiltje met jus in maken, vallen ze bijna van hun stoel van verbazing.

  • Stroopwafels

Laat je iemand die niet uit Nederland komt een stroopwafel proeven, en ze willen nooit meer iets anders. Het meest beroemde koekje uit Nederland wordt door velen genoemd als de "best thing ever". Voordat Nederlanders deze overheerlijke koekjes over de grens introduceerden, hadden buitenlanders er nog nooit van gehoord. Tegenwoordig is een van de eerste dingen die ze inslaan een heerlijke stroopwafel.

Bitterballen

 

  • Hollandse Nieuwe

Elk jaar kijken haringliefhebbers weer uit naar de komst van de Hollandse Nieuwe haring. Nederlanders zijn zo dol op haring dat ze jaarlijks zo'n 75 miljoen haringen eten. Als je dit aan mensen in het buitenland vertelt, zullen ze raar opkijken. Een rauwe haring aan de staart vastpakken en zo opeten vinden ze namelijk allesbehalve aantrekkelijk!

  • Oliebollen

​​​​​​​Hoe leg je aan iemand die niet uit Nederland komt uit waarom we rond oud en nieuw oliebollen eten? Of we ze nu kopen of zelf bakken, een oliebol hoort er gewoon bij. Hoewel de oliebol typisch Nederlands is, zijn er vele varianten in andere landen. Duitsers hebben hun Berliner bollen, Italianen en Spanjaarden genieten van zoete deegwaren, en Amerikanen hebben hun donuts. Buitenlanders zijn vooral onder de indruk van het feit dat een oliebol minder calorieën bevat dan de naam doet vermoeden. Toch is het niet de gezondste snack die je kunt bedenken.


Meer weten?

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem contact met ons op.
Wij vertellen u graag meer over onze unieke werkwijze. 

   Vragen?
5 Nederlandse lekkernijen die onbekend zijn in het buitenland
Heeft u een vraag?