Welke culturen kun je vinden in Nederland?

Terug naar overzicht

Hoe multicultureel is Nederland?

Nederland heeft een diverse culturele samenstelling als gevolg van de immigratie en koloniale geschiedenis. De Nederlandse samenleving is multicultureel en omvat een verscheidenheid aan etnische, religieuze en culturele groepen.

De belangrijkste culturele groepen in Nederland zijn:

  • Nederlanders: De autochtone bevolking van Nederland, die de Nederlandse taal en cultuur delen.
  • Surinamers: Nederland heeft een aanzienlijke Surinaamse gemeenschap als gevolg van de voormalige koloniale banden tussen Nederland en Suriname. Surinamers brengen hun eigen culturele tradities, talen (zoals het Surinaams-Nederlands en Surinaamse talen) en culinaire gewoonten met zich mee.
  • Marokkanen: Marokkaanse gemeenschappen zijn ontstaan door immigratie vanuit Marokko. Ze brengen hun eigen taal (Marokkaans-Arabisch of Berberse dialecten) en tradities mee naar Nederland.
  • Turken: Turkse gemeenschappen in Nederland zijn ontstaan door immigratie vanuit Turkije. Ze behouden hun eigen taal (Turks) en hebben een rijke Turkse cultuur, inclusief traditionele gerechten en feesten.
  • Antillianen en Arubanen: Als gevolg van de voormalige banden tussen Nederland en de voormalige Nederlandse Antillen (Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius) zijn er gemeenschappen van Antilliaanse en Arubaanse afkomst in Nederland. Ze brengen hun eigen Caribische cultuur en talen (Papiaments, Engels en Nederlands) met zich mee.
  • Molukkers: Molukkers kwamen oorspronkelijk naar Nederland als voormalige KNIL-militairen en hun gezinnen uit de Molukse archipel. Ze behouden hun eigen cultuur, tradities en de Molukse taal.
  • Overige gemeenschappen: Naast deze groepen zijn er ook gemeenschappen van onder andere Chinezen, Indiërs, Irakezen, Iraniërs, Afghanen, Somaliërs, Syriërs, Eritreeërs, Polen en vele anderen in Nederland. Deze groepen dragen elk hun eigen taal, cultuur en tradities bij aan de Nederlandse samenleving.

Het is belangrijk op te merken dat de culturele samenstelling van Nederland dynamisch is en voortdurend verandert door migratie, globalisering en de interactie tussen verschillende culturele groepen.

Multiculturele kandidaten

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem contact met ons op.
Wij vertellen u graag meer over onze unieke werkwijze. 

   Vragen?
Welke culturen kun je vinden in Nederland?
Heeft u een vraag?